Fòrum Gastronòmic Barcelona tanca una edició marcada pel negoci, la qualitat i la innovació

Obrir oportunitats per a la restauració, entre els principals assoliments

El saló, que s’ha celebrat a Fira Barcelona des de dilluns, ha comptat amb la presència de 331 firmes expositores, tant petits productors de proximitat com mitjanes i grans empreses. Fòrum Gastronòmic Barcelona s’ha caracteritzat per l’excel·lent convocatòria de professionals de la restauració amb poder de compra, que han pogut descobrir de primera mà una gran oferta de productes i serveis per als seus negocis i restaurants.

L’edició de Fòrum Gastronòmic Barcelona que conclou avui ha estat un autèntic formiguer de negocis, trobades empresarials, activitats, conferències i sessions divulgatives no només sobre la cuina més avantguardista o les noves tendències gastronòmiques, sinó també sobre com fer més rendibles i sostenibles els negocis de restauració i hostaleria en l’entorn global i digital.

Segons l’opinió dels propis expositors, el saló s’ha caracteritzat per la seva capacitat de congregar visitants, fonamentalment de l’àmbit de la restauració, d’alta qualitat professional, amb poder de decisió i compra als seus respectius negocis.

Fòrum Gastronòmic Barcelona ha fregat el ple absolut durant la pràctica totalitat dels seus tres dies de celebració. El certamen ha reunit a professionals del sector, principalment restauradors, a més de nombrosos caps de compra, distribuïdors i també als xefs que decideixen avui cap a on encamina les seves seves passes la gastronomia.

“Estem molt satisfets per l’èxit absolut d’aquesta edició, en què Fòrum Gastronòmic Barcelona ha fet gala d’un dels seus principals trets diferencials, que és el de presentar al mateix lloc un mix d’oferta que abasta al 50% petits productors de caràcter artesanal i mitjanes i grans empreses ja establertes als circuits comercials“, destaca Josep Alcaraz, codirector  de saló.

Un altre dels encerts de la present edició ha estat “aglutinar al voltant de la restauració l’important segment d’oferta vinícola i de pastisseria, amb gran poder d’atracció de sommeliers i pastissers, que gràcies al Fòrum han passat a completar una oferta de primer ordre al servei de restaurants i establiments hostalers”, explica Jaume von Arend. codirector del saló

Cal destacar que aquesta edició de Fòrum Gastronòmic Barcelona ha destacat pel seu caràcter “relacional, cooperatiu, proper i per l’activisme de les seves empreses participants, que han promogut innombrables presentacions no només als grans espais d’activitats del saló, sinó també als seus propis estands”, subratlla von Arend.

Inspirador de tendències

Els gelats, en les seves múltiples variacions i interpretacions, han estat els grans protagonistes entre les novetats del saló. Així, el gelat de “Xuixo” de l’empresa Elaborats de l’Territori es va alçar amb el Premi Innofòrum al ‘Producte més innovador’, i també van destacar els gelats de muntanya de l’empresa Gelabò elaborats amb productes locals de proximitat com el gelat de pollastre rostit amb prunes, el d’oli d’oliva verge, el de formatge de cabra i el de salmó. D’altra banda, les grans sobrassades de Xesc Reina van aconseguir el premi Innofòrum com el ‘Packaging més creatiu’ i el secret de porc ibèric de 4a gamma de l’empresa Can Bech va guanyar en la categoria ‘Sabor més original’. Infusions salades, fulles i flors comestibles, dolços elaborats amb tomàquets secs, musclos en conserva amb salsa de vermut d’albariño, torró de xocolata airejat amb ametlles salades o un formatge vegà d’allioli han estat altres de les sorprenents propostes sostenibles, saludables i de caràcter gourmet que s’han presentat.

Com a contrapunt a l’oferta en exposició i a la seva vessant més empresarial, Fòrum Gastronòmic Barcelona ha desenvolupat també un impressionant programa d’activitats i sessions culinàries que han protagonitzat els millors xefs del moment i han convidat a repensar la gastronomia des de la tradició més autèntica -com les sessions entorn de la triperia- fins a les innovacions més avantguardistes. Pels seus escenaris han desfilat Carme Ruscalleda, Jordi Cruz, Paco Pérez, Niko Romito, Sergio i Javier Torres, María José San Román i Kobe Desramaults, entre molts d’altres, que han aprofitat la seva participació al certamen per presentar les innovacions que introduiran en les cartes dels seus restaurants pròximament.

Per a Pep Palau, codirector de Fòrum Gastronòmic Barcelona i ideòleg del programa de més d’un centenar de sessions que han tingut lloc al saló, “aquesta edició ha posat de manifest que els sectors de la gastronomia veuen el saló com la millor plataforma per explicar les seves últimes creacions i noves tendències, com, per exemple, la presència femenina a la cuina de primer nivell, un fenomen que ha arribat per quedar-se, igual que la incorporació d’elements asiàtics en la nostra gastronomia”. En aquest sentit, avui s’ha conegut la guanyadora del premi Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona, ​​amb la col·laboració de La Vanguardia: Zhou Mengxin, del restaurant Somiatruites d’Igualada (Barcelona). Els altres finalistes han estat Isaac Monzó (Cal Trumfo, la Torre d’Oristà), Sergi Ortiz (L’Antic Forn, Cervera), David Rustarazo (Nairod, Barcelona) i Pere Venturós (Terra, Berga).

El saló s’ha consolidat com un contenidor d’altres importants convocatòries del sector, com la cinquena edició dels premis TheBestDessert- Espaisucre -en què el xef Víctor Gonzalo (Àbac) va ser elegit millor pastisser de restaurant, o el IV Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya, organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, ​​en el qual es van presentar 36 propostes entre les que va resultar vencedora la de Ton Cortés, de Cloudstreet Bakery. A més, en el marc de Fòrum Gastronòmic Barcelona i de la mà de la revista Cuina, el ceviche va ser designat el Nou plat favorit dels catalans; Audrey Doré, sommelier del Celler de Can Roca (Girona) va aconseguir el títol de Millor Sommelier de Catalunya 2019; el cuiner Arnau Muñío (Direkte Boqueria) va guanyar la IV edició del concurs nacional de receptes asiàtiques Asian Culinary Awards, organitzat per UDON, i es va presentar la Barcelona Slow Food Guide 2020 davant els representants de 150 restaurants, a més de lliurar-se els distintius Cargols Slow Food.

L’espai FòrumLab, que s’estrenava en aquesta edició, ha posat a l’abast d’empreses i professionals eines útils per a la gestió dels seus negocis, des de com fer-los més rendibles i sostenibles, fins a com posicionar les seves marques de manera més efectiva en el nou marc de la comunicació digital, creant relacions emocionals amb els clients. L’organització d’aquestes jornades ha comptat amb la col·laboració de Fundació Alícia, Clúster Foodservice i ElTenedor.

A poques hores del seu tancament, s’havia superat ampliament la xifra dels 20.000 professionals que han visitat Fòrum Gastronòmic Barcelona, ​​que tornarà a celebrar-se a la capital catalana durant la tardor de 2021.

Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019, organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic, ha ocupat per complet el pavelló 8 del recinte Montjuïc de Fira Barcelona, ​​amb un total de 6.000 m2 de superfície expositiva neta i 4.000 m2 d’espai dedicat a activitats.

Descarregar nota de premsa aquí.