Propostes saludables, sostenibles i gourmet, entre les novetats de Fòrum Gastronòmic Barcelona

Les empreses expositores aprofiten el saló per a presentar productes que seran tendència.

Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019 reuneix marques líders en alimentació, restauració i gastronomia, que aprofitaran el certamen per presentar les seves principals novetats. En aquesta edició destaquen sobretot els productes gourmet i delicatessen, amb especial atenció a tots aquells pensats com a alternatives a l’consum d’aliments d’origen animal, així com els de vocació saludable i sostenible, que s’adapten a les necessitats d’un consumidor cada vegada més conscienciat amb el medi ambient i la vida sana.

Al saló compliran un paper protagonista les propostes de vocació saludable, pensades per adaptar-se a l’estil de vida actual i a un públic cada vegada més informat sobre la composició i característiques nutricionals dels productes que consumeix.

Així, Bonduelle Food Service presentarà les seves noves gammes de congelats i conserves, que van des de l’Amanida Veggie a altres elaborades amb una base de cereals alternatius al blat, com la de Bulgur i Blat o la de Quinoa. Destaca també la seva nova gamma Llavors, un concentrat de llegums i verdures 100% vegetal, d’aspecte similar a l’arròs, que n’hi ha prou amb coure durant vuit minuts i suposen una bona manera d’afegir vegetals a la dieta, ja que funcionen com a substitutes d’arrossos, cuscús i fins i tot pasta.

També tindran cabuda els productes per a consumidors amb necessitats especials, com els celíacs o aquells que estan intentant reduir el seu consum de gluten, intolerants o al·lèrgics. Un bon exemple és la gamma d’snacks gourmet de Cudié, una marca de xocolates artesans amb més de mig segle de trajectòria, que presenta una línia de catànies sense gluten i de vocació delicatessen: les trobem a la xocolata negra, a la llimona verda o al iogulate , que conviuen amb altres com les catànies bio i els seus torrons i bombons.

Respecte al medi ambient

La sostenibilitat és un dels pilars de Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019, el lema del qual- (Re) pensar la gastronomia- situa el medi ambient en el centre del debat. En aquesta línia, es presentaran novetats com els saquets Ecoherbes, combinats de fulles i flors, tant seques com fresques, que es caracteritzen per ser ecològiques, de cultiu propi i elaboració manual, envasades en la seva totalitat amb material orgànic biodegradable. En la mateixa línia, Hort del Silenci presentarà la seva gamma de llegums biològiques i de proximitat, procedents de l’Alta Segarra, que compten amb el segell ‘Venda de proximitat’, que garanteix la seva procedència km 0. Koppert Cress, per la seva banda, presenta la seva innovadora línia de microvegetals, fulles i flors comestibles.

Àmplia selecció de productes gourmet

En aquesta edició, entre els aliments i begudes premium trobem importants novetats, des de les carns madurades de La Selecta fins als seus formatges, tots ells d’elaboració artesana i de la màxima qualitat. D’altra banda, les xocolates gourmet d’Olivia, procedents de Perú, República Dominicana, Panamà i Madagascar, són també bons exemples de l’aposta de les empreses amb la comercialització de productes d’alta gamma. Entre l’oferta d’Olivia destaquen també les seves Olivas al Mojo Picón o la seva gamma de xocolates i xocolatines biològics, que trobem en diferents formats -amb cafè, a la sal marina, etc-. Per la seva banda, Virginias llançarà una gamma de torrons elaborats juntament amb prestigiosos xefs, com el de xocolata airejat amb ametlles salades i mel caramel·litzada, inspirat en unes postres de restaurant Àbac de Jordi Cruz.

En l’àmbit de les begudes, Coca-Cola presentarà Royal Bliss, una nova gamma de mixers premium per donar una nova vida als combinats, mentre que Vilajuïga donarà a conèixer la seva aigua premium present únicament en botigues gourmet i restaurants de nivell mitjà-alt, i Elixirs de Ponent posarà l’accent en els seus licors de camamilla i 8 botànics.

Aquestes propostes arriben, com és habitual, des de tots els racons d’Espanya, de manera que Fòrum Gastronòmic Barcelona és un bon aparador per descobrir productes amb denominació d’origen protegida líders en el seu sector, procedents tant de petites firmes artesanes com de grans companyies de referència. En aquest sentit, la firma gallega St Petroni presenta una de les seves últimes novetats: els musclos frescos amb salsa de vermut d’albariño, una conserva que uneix dues joies procedents de Galícia: vins i els productes de la mar.

Una altra empresa gallega, la conservera Mareterra Deluque, presenta els seus patés de cabra i gambes a l’ajillo, mostra que la indústria no per d’investigar per donar lloc a combinacions i formats sorprenents. Bon exemple d’aquesta voluntat d’innovació són també els cigrons amb llamàntol o les mandonguilles a la barbacoa que arriben de la mà de Disalvi, els dolços elaborats amb tomàquets secs (des bombons a galetes) que presenta Agrogust, o les originals esferificacions de mel de taronger, de perles de Tío Pepe o de vi de nèctar de Caviaroli. Pel que fa als formats curiosos, no deixa de sorprendre el peculiar CheeseFuet XXL amb formatge de cabra madurat i tòfona de Montbrú, companyia catalana que aposta per una nova manera de menjar formatge adaptada a les necessitats dels consumidors contemporanis.

Alternatives als productes d’origen animal

D’altra banda, els nous productes alternatius al consum d’aliments d’origen animal han arribat amb força en els últims anys, i podrem veure també una mostra representativa en el certamen. Un bon exemple d’aquesta tendència és Heura, la carn vegetal elaborada a força de proteïna texturitzada de soja, un producte el sabor, aspecte i experiència gastronòmica és molt semblant a el de la carn, i suposa una bona alternativa tant per a vegans com per a tots aquells que estiguin tractant de reduir el consum de productes d’origen animal. Per la seva banda, la gamma de vuit formatges vegans que arriba de la mà d’Àpats Food, com el d’allioli i pastanaga i poma, s’emmarca també en aquesta tendència.